Fiona

Princess Fiona MTA small flash

Fiona


Fiona

Volledige Naam: Prinses Fiona
Bekend als: Oger (mensachtig monster), karakter uit animatiefilms Shrek Films: Shrek (2001), Shrek 2 (2004), Shrek the Third (2007) en Shrek Forever After (2010) met originele stem van Cameron Diaz en Nederlandse stem van Angela Schijf
Ook te zien in: Videospelletjes, boek en musical
Privé: Dochter van Koning Harold en Koningin Lillian, getrouwd met Shrek, moeder van een drieling
Wist je dat… ''' de Nederlandse versie van Shrek de Musical vanaf oktober 2012 in het RAI Theater in Amsterdam te zien is?

Al in 1996 begint Dreamworks te werken aan de eerste Shrek, gebaseerd op het boek van William Steig. De film wordt overladen door prijzen, waaronder Oscars. Fiona is een van de hoofdkarakters. De beeldschone prinses van het koninkrijk Far Far Away verandert door een vloek van een heks ’s nachts in een groene oger. Alleen een kus van haar ware liefde kan Fiona haar gedaante teruggeven. Haar peetmoeder sluit haar op in een toren in de hoop dat haar zoon Prince Charming de prinses redt en koning wordt. Maar Shrek, een oger, redt haar. Na haar aanvankelijke afkeer van het groene monster wordt ze verliefd. Als ze elkaar kussen verandert Fiona niet in een mens, maar in een oger. Shrek kan zijn geluk niet op en vraagt haar ten huwelijk.

In Shrek 2 willen Fiona’s vader en peetmoeder dat ze alsnog met Prince Charming trouwt en proberen haar echtgenoot te doden. Dat mislukt. Door een toverdrankje worden Fiona en Shrek tijdelijk mensen, en het is even spannend of ze wel weer ogers worden.

Shrek the Third is de enige film waarin Fiona niet als mens te zien is. Deze keer wil Prince Charming wraak nemen, maar opnieuw loopt alles goed af. Fiona en Shrek worden zelfs de gelukkige ouders van drieling Farkle, Fergus en Felicia.

In Shrek Forever After sluit Shrek een deal met Repelsteeltje om één dag vrijgezel te zijn. Het verhaal begint daardoor opnieuw, maar ook nu verovert Shrek Fiona’s hart en verandert haar met een kus in een oger. Al lijkt Fiona aanvankelijk een braaf prinsesje, ze heeft ook nare trekjes en is niet op haar mondje gevallen. Dat leidt tot dolle toestanden, ook in Shrek de Musical. Voor Kim-Lian van der Meij, die Fiona speelt in de musical, maakt die tegenstelling het personage juist zo leuk.


Ook in dit genre