Koning Willem-Alexander

Amsterdam King Willem Alexander Large Flash Alt

Koning Willem-Alexander


Koning Willem-Alexander

Volledige naam: Willem-Alexander Claus George Ferdinand
Bijnaam: WA, Prins Pils (tijdens zijn studententijd)
Geboren: 27 april 1967, Utrecht
Bekend als: Koning
Privé: getrouwd met Máxima Zorreguieta en vader van drie dochters
Opvallende uitspraak: ‘Het is een uitdaging waar ik me op verheug.’ (over het koningschap).

Koningskind
Zijn vroegste jeugd brengt Willem-Alexander door op Kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche. Daar in de buurt, in Baarn, gaat hij naar de lagere school, net als zijn twee jongere broers Friso en Constantijn. Als moeder Beatrix koningin wordt, verhuist het gezin naar Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Daar gaat de prins naar het lyceum. Zijn middelbare schoolopleiding sluit hij af op het Atlantic College in Wales in the United Kingdom. Daarna vervult hij zijn militaire dienst bij de marine. Net als zijn moeder studeert hij geschiedenis aan de universiteit Leiden. Al jong vervangt hij ook zijn zieke vader bij officiële gelegenheden.

Water
Als Willem-Alexander zijn moeder opvolgt zal Nederland na 120 eeuwen koninginnen weer een koning krijgen. Na zijn studies wacht Willem-Alexander daarom een bijzonder programma, dat hem voorbereidt op het koningschap. Hij oriënteert zich onder meer op het rechtssysteem en staatsbestel. Enkele prominente Nederlanders wijden hem verder in, in thema’s als bedrijfskunde, bijbelkennis en milieu. Het is zijn vader, Prins Claus, die hem stimuleert zich in waterbeheer te specialiseren. Een voor de handliggend thema voor een waterland als Nederland, dat ook mondiaal van cruciaal belang is. Willem-Alexander oefent diverse functies uit in de internationale waterwereld. Als voorzitter van het Tweede Wereld Water forum in Den Haag in 2000 maakt hij indruk met zijn daadkrachtig optreden. De voorbereiding van de prins op het koningschap lijkt nu bijna voltooid.

Thuis
Op 2 februari 2002 trouwt Willem-Alexander met de Argentijnse Máxima Zorreguieta. Door de betrokkenheid van vader Jorge Zorreguieta bij het bewind van Videla, is het huwelijk omstreden. Maar met haar intelligentie en spontaniteit weet Máxima veel Nederlandse harten te veroveren. Op 7 december 2003 wordt prinses Catharina-Amalia geboren. Later volgen dochters Alexia en Ariane. Willem-Alexander is sindsdien wat losser geworden in de media; regelmatig laat hij zich portretteren als ‘family man’. De kroonprins woont met zijn gezin in Villa de Eikenhorst in Wassenaar, waar hij samen met zijn vrouw probeert om hun dochters een zo normaal mogelijke opvoeding te geven. Een speciale mediacode stelt grenzen aan het publiceren van foto’s en filmbeelden en helpt zo de privacy van het gezin te waarborgen.

Sport
Prins Willem Alexander heeft een passie voor sport. Sinds 1998 is hij lid van het Internationaal Olympisch Comité. Ook sport hij zelf graag. Daarbij kiest hij met sporten als zeilen, schaatsen en duiken, vaak voor het water. Hij verbaast vriend en vijand als hij in 1986 onder de naam W.A. van Buren de bijna 200 kilometer van de Friese Elfstedentocht schaatst. Vijftien jaar later kiest hij ervoor om tijdens een schaatstochtje op de bevroren vijver van Huis ten Bosch zijn Máxima ten huwelijk te vragen.

Wist je dat…
het Oranje Fonds een huwelijkscadeau is van alle Nederlanders aan de Prins van Oranje en Máxima? Het fonds wil betrokkenheid in de samenleving bevorderen en Nederland van zijn beste kant laten zien.


Bespaar op online tickets

De beste MT ticket prijs online - gegarandeerd

Meer informatie


Ook in dit genre