Epke Zonderland bij Madame Tussauds Amsterdam

Epke Sonderland

Epke Zonderland


Volledige naam: Epke Zonderland
Bijnamen: Ep Oogklep, The Flying Dutchman
Geboren: 16 april 1986, Lemmer
Bekend als: Turner
Privé:' Relatie met Linda Steen
Opvallende uitspraak: “Ik geloof in God, maar uiteindelijk moet je het bij het sporten wel zelf doen.”
Wist je dat… de naam Epke staat voor kracht en moed?

Waarom is Epke Zonderland zo’n goede turner?

Dat komt vast door zijn familie. Opa Zonderland wandelt op zijn handen over de nok van het boerderijdak, en Epkes ouders verbouwen hun achtertuin tot een heuse turnpiste. Hier start de 4-jarige Epke spelenderwijs met turnen, samen met zijn oudere broers en zus. Als jongste doet hij steeds als eerste de moeilijkste oefeningen. Dat maakt hem zo goed als onbevreesd.

Wedstrijden

Op zijn 12e doet hij mee aan internationale wedstrijden. En als hij 18 is, wint hij bij de junioren zilver bij de Europese kampioenschappen in Ljubljana. Hij blinkt uit in de vluchtelementen aan de rekstok, waarbij hij hoog in de lucht halsbrekende capriolen uithaalt. In 2006 wint hij de wereldcup in Teheran 2006 en daarna gaat het rap: Epke wint de ene beker na de andere medaille. Heel Nederland houdt de adem in als hij in 2008 een val maakt bij de Olympische Spelen in Peking, maar hij herstelt zich snel. Een reeks overwinningen volgt, en dat allemaal naast een studie geneeskunde.

Gouden medaille

In 2012 gebeurt het: hij pakt goud bij de Spelen in Londen met zijn inmiddels wereldberoemde triple, een combinatie van drie vluchtelementen. Het is de eerste Nederlandse Olympische turnmedaille sinds 1928. Nederland staat op zijn kop en huldigt de bescheiden sportman uitbundig. Epke is voor de derde keer Sportman van het Jaar en wordt zelfs geridderd. Hij blijft er redelijk nuchter onder en zet het turnen een tijdje op een zijspoor voor zijn studie.

Toekomst

Wel richt hij zich op de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. Matthijs van Nieuwkerk van het populaire televisieprogramma De Wereld Draait Door daagt hem uit om maar liefst vier vluchtelementen achter elkaar te zetten. Ooit heeft Epke de triple al ‘onmogelijk’ genoemd en we weten wat daarvan is gekomen. Tellen we in Rio tot vier…?

Bespaar op online tickets

De beste MT ticket prijs online - gegarandeerd

Meer informatie


Epke Zonderland is te bewonderen vanaf zaterdag 27 April in Madame Tussauds Amsterdam.

Epke ogen Epke haar

Ook in dit genre