Menu
Koop tickets

Achter de schermen

De manier waarop tegenwoordige wassenbeelden worden gemaakt is nauwelijks veranderd van hoe Madame Tussaud’s ze zelf in 1790 maakte.

Poseersessie

Nadat bepaald is wie in aanmerking komt voor een wassen gelijkenis, duurt het maken van een wassenbeeld gemiddeld 3 maanden. Diverse specialisten en vakmensen worden bij dit proces betrokken. In bijna alle gevallen poseert de betrokken persoon, hierbij worden door de beeldhouwer alle maten van top tot teen opgenomen. Een fotograaf neemt foto’s uit alle denkbare hoeken. Deze foto’s worden niet alleen door de beeldhouwer gebruikt bij het maken van het kleifiguur, maar ook in een later stadium bij het kleuren en kappen van het beeld. De kleurspecialisten bekijken de kleur van de huid, ogen, tanden en bij vrouwen de gebruikte make-up. Er is ook een kapster aanwezig die aan de hand van monsters de juiste kleur van het haar en van de wenkbrauwen bepaalt en, na toestemming van de persoon, een stukje van het haar afknipt. 

Kleien figuur

Gelijktijdig met het kleien figuur (een beeld wordt namelijk eerst helemaal in klei geboetseerd) worden ogen en tanden zo exact mogelijk nagemaakt. De kleur van de ogen is zorgvuldig uitgezocht met behulp van een overzicht waarop zich allerlei kleurencombinaties bevinden. Van het gebit wordt gipsen afdruk gemaakt, meestal doet de tandarts van de gebeeldhouwde persoon dat.

Mal

Nadat de beeldhouwer met het model van klei gereed is, wordt door een professionele vormgieter een gipsen mal van het hoofd en de handen gemaakt. In deze mal wordt hete was gegoten. Als de was is afgekoeld wordt het gips er voorzichtig afgepeld en is het hoofd klaar om te worden gekleurd.

Het kapsel

Een team van deskundigen kleurt het wassenhoofd en de handen (dit zijn vaak de enige delen die van was zijn). Het kapsel namaken is een zeer gedetailleerd en secuur werkje.
Echt haar wordt gebruikt en letterlijk haartje voor haartje op het hoofd ingeplant! Als het haar klaar is, wordt het gewassen, geknipt en geföhnd.

Het lichaam

Van het kleien lichaam wordt eveneens een gipsen mal gemaakt. Deze mal wordt volgegoten met glasvezel. Het lichaam van een beeld is namelijk uit glasvezel gevormd. Als dat helemaal van was zou zijn, zou het te zwaar zijn en doorbuigen. Het beeld is dan klaar om aangekleed te worden. De persoon die geportretteerd is schenkt meestal kleding aan zijn of haar beeld.

London - Amsterdam

Nadat het wassenbeeld voor het laatst is geïnspecteerd, wordt het voor verzending vanuit Londen naar Amsterdam klaargemaakt. Het beeld wordt met een speciale chauffeur uit de Tussauds Studios in de auto en per veerboot vervoerd. Voordat het beeld dan in de attractie wordt geplaatst, worden de haren nog gestyled en de kleding netjes in gereedheid gebracht. De kosten van een beeld zijn ongeveer € 250.000,-.

Het onderhouden van de beelden

Madame Tussaud’s Amsterdam heeft een afdeling Portrait Care waar de beelden worden onderhouden. Portrait Care houdt ’s morgens vóór bezoekerstijd een inspectieronde en gaat op zoek naar beelden waar iets aan moet gebeuren. In Madame Tussaud’s Amsterdam mogen bezoekers de beelden aanraken en van heel dichtbij bewonderen. Daarbij gebeurt het regelmatig dat iemand met z’n of haar ring het gezicht iets beschadigt of haren los trekt. Voor kleine reparaties zoals krasjes, losse haren, en dergelijke, gaat Portrait Care aan de slag. Mocht er echter iets groots moeten gebeuren zoals een vinger die is afgebroken, dan moet het beeld worden vervoerd naar Engeland en wordt het gerepareerd in de Tussauds Studios.

In Amsterdam worden beelden er sowieso regelmatig uitgehaald om ze een onderhoudsbeurt te geven. Dan gaat de kleding naar de stomerij, worden de haren met shampoo gewassen en weer in model geföhnd. Ook kan make-up worden bijgewerkt met verf. Dit wordt op een speciale manier gedaan, namelijk door verf op het gezicht en de hals te spatten. Dat geeft een heel natuurlijk effect, want een normale huid is meestal ook vlekkerig. Verder worden brillen en andere sieraden onzichtbaar maar goed bevestigd aan het beeld, om diefstal tegen te gaan. Sommige beelden zijn ook extra beveiligd met een alarminstallatie, dus zouden mensen ze echt willen verplaatsen dan gaat het alarm af.